Ρύθμιση συνταξιοδότησης Ερευνητών των Δημοσίων Ιδρυμάτων της χώρας

Ρύθμιση συνταξιοδότησης Ερευνητών των Δημοσίων Ιδρυμάτων της χώρας

Αρ. Πρωτ. 3525/26.08.09

Προς Υπουργό:

- Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών

 

Ο ν. 2530/1997 καθορίζει το ενιαίο μισθολόγιο του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού των Ανωτάτων και Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας, αλλά και του ερευνητικού προσωπικού που εργάζεται σε ερευνητικά ιδρύματα, όπως το ΕΘΙΑΓΕ, ΕΘΑΒΙΚ, ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, ΜΦΙ κα. Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 3, ορίζεται και η πάγια αποζημίωση των δικαιούχων αναφορικά με τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, συμμετοχή μελών ΔΕΠ των ΑΕΙ, των ΤΕΙ και των ερευνητικών ιδρυμάτων σε συνέδρια.

Ωστόσο, σύμφωνα με τροπολογία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών το 2007 η πάγια αποζημίωση για τους προαναφερθέντες λόγους αφορά μόνο τα μέλη ΔΕΠ των ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενώ ενσωματώνεται στη σύνταξή τους από την 1η Ιανουαρίου 2008.

Η συγκεκριμένη διάταξη διαφοροποιεί τη θέση και αποκλείει το ερευνητικό προσωπικό των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας από την χορήγηση του σχετικού επιδόματος πάγιας αποζημίωσης στις συντάξιμες απολαβές τους.

Το θέμα συζητήθηκε επανειλημμένως στην Βουλή με την κατάθεση σχετικής τροπολογίας στις 22 Νοεμβρίου 2007, τροπολογία ωστόσο που  δεν έγινε αποδεκτή, με αποτέλεσμα να μην συμπεριληφθούν οι ερευνητές στην σχετική διάταξη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 ­- Προβλέπεται να επανεξετάσει το αρμόδιο Υπουργείο την ενσωμάτωση επιδόματος πάγιας αποζημίωσης για τη δημιουργία και ενημέρωση βιβλιοθήκης, συμμετοχή σε συνέδρια, στις συντάξεις του ερευνητικού προσωπικού των ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας, όπως αυτή προβλέπεται για το επιστημονικό και διδακτικό προσωπικό των ΑΕΙ και ΤΕΙ;